In Parijs is de viering van Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, traditiegetrouw van start gegaan met een militaire parade.

Frankrijk viert elk jaar op 14 juli de bestorming van de Bastille, die plaatsvond op die datum in 1789. Die gebeurtenis wordt beschouwd als de start van de Franse revolutie.

De Franse president Emmanuel Macron opende de parade op de Champs-Élysées en reed zelf op een militair voertuig langs de opgestelde militairen, voordat hij samen met bevriende staatshoofden het defilé afnam.

Namens Nederland waren minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld aanwezig bij de parade. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel is op bezoek in Parijs.

Naast vertegenwoordigers en veteranen van de Franse strijdkrachten liepen ook militairen uit diverse EU-landen, waaronder Nederland, mee in de optocht. In totaal liepen ruim vierduizend militairen mee.

Meer dan 150 aanhoudingen verricht

Vlak bij de feestelijke opening greep de ordepolitie in bij een demonstratie van de 'Gele Hesjes'. Betogers maakten hun ongenoegen over president Macron luidkeels duidelijk terwijl hij de troepen inspecteerde.

Meer dan 150 mensen, onder wie boegbeeld Eric Drouet, werden later gearresteerd. Volgens ingewijden zou er ook nog een ander prominent lid van de protestbeweging zijn gearresteerd.

Robots bij militaire parade Franse feestdag
33
Robots bij militaire parade Franse feestdag