Rome gaat mensen die zich schuldig maken aan 'onbeschaafd gedrag' strenger straffen. Vanaf 1 augustus gelden er striktere regels in de Italiaanse hoofdstad.

Het bestuur van de 'Eeuwige Stad' heeft het helemaal gehad met toeristen die de vele fonteinen in de stad betreden, 's avonds dronken door de stad lopen en antieke bouwwerken bekladden of bekrassen.

Ook de Romeinen zelf kunnen hoge bekeuringen tegemoet zien als zij zich in de ogen van de politie niet conform de regels gedragen. Over het algemeen deelt de lokale bevolking echter de ergernis van het stadsbestuur over toeristen.

Het beklimmen of betreden van een fontein wordt vanaf 1 augustus beboet met een bedrag tussen de 160 en 450 euro. Vandalisme aan historische gebouwen komt daders op 400 euro te staan en op het verkopen of drinken van alcohol op straat staat een boete van tussen de 160 en 400 euro. De boetes moeten direct betaald worden.

Ook het leunen op of het eten van een ijsje of een broodje nabij een historisch monument wordt niet meer getolereerd. Bij een ernstige overtreding kan er zelfs een tijdelijke verbanning opgelegd worden, die kan variëren van twee dagen tot twee maanden.

"Rome blijft een gastvrije stad, maar dat wil niet zeggen dat we allerlei gedrag maar moeten tolereren", aldus burgemeester Virginia Raggi.

Een agent vraagt toeristen niet te eten op de rand van de Trevi-fontein. Vanaf 1 augustus komen toeristen er niet meer vanaf met een waarschuwing. (Foto: ANP)

Ook pootjebaden in een fontein wordt vanaf 1 augustus direct beboet. (Foto: ANP)