Naar schatting zijn tienduizend koffers achtergebleven op luchthaven Zaventem in de Brussel. Een probleem met de automatische bagageafhandeling leidde in de loop van de ochtend tot een chaos.

Een woordvoerder van de luchthaven meldde eerder vandaag dat de koffers "niet gescand" konden worden voor het "juiste vliegtuig." Alles moest met de hand worden afgehandeld. Heel wat vluchten zijn zonder bagage vertrokken.

"Er zijn tienduizend bagagestukken van verschillende maatschappijen achtergebleven", aldus de woordvoerder. "We zijn begonnen met het nasturen van koffers naar diverse bestemmingen."

Wanneer iedereen zijn koffer weer heeft, valt volgens de woordvoerder niet te voorspellen. "Een timing voor de operatie is onmogelijk, omdat we vanaf Zaventem niet elke dag naar alle bestemmingen vliegen. Het zal zeker nog enkele dagen duren."

Zaterdag vertrokken 42.000 mensen vanaf het Brusselse vliegveld. Volgens de VRT is het systeem diezelfde dag opnieuw opgestart. Enkele vluchten zouden vertraging hebben opgelopen door de storing.