De tropische storm Barry is zaterdag rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) aan land gekomen in de staat Louisiana. Dit melden Amerikaanse weerstations.

Het U.S. National Hurricane Center meldde eerder zaterdag dat Barry windsnelheden van 120 kilometer per uur had bereikt. Daarmee werd de storm gekwalificeerd als orkaan van de eerste categorie, maar inmiddels is Barry afgezwakt. Nu staat de storm weer te boek als tropische storm.

Ondanks dat Barry is afgezwakt, waarschuwen de autoriteiten nog wel voor hevige regenval en harde windstoten.

De Amerikaanse kustwacht heeft inmiddels de eerste mensen gered van het wassende water. Volgens CNN zijn zij in de vroege ochtend met een helikopter in veiligheid gebracht en vervolgens overgebracht naar een opvangcentrum.

Door de hevige regenval die de tropische storm met zich meebrengt, zaten zaterdagochtend al zo'n 56.000 woningen en bedrijfspanden zonder elektriciteit.

Meteorologen waarschuwden eerder dat lokaal tot 60 centimeter regen kan vallen. Gevreesd werd dat de rivier Mississippi, waarvan het waterpeil al erg hoog is na zware regenval op woensdag, zal overstromen.

Inwoners in onder meer New Orleans voorbereid op Barry

Onder meer in de kustplaats New Orleans, in het zuidoosten van Louisiana, hebben inwoners zich voorbereid op Barry. Een aantal wijken in het zuiden van de stad zijn geëvacueerd.

Toch lijkt de stormvloed in New Orleans minder hoog dan werd verwacht. Het water in de rivier Mississippi staat bijna 1 meter lager dan berekend. De verwachting is dat het water het niet over de rivierdijken heen zal komen.

De autoriteiten hebben mensen opgeroepen hun huizen te beschermen, extra eten en drinken te halen en binnen te schuilen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand voor Louisiana uitgeroepen, waardoor gebruik kan worden gemaakt van extra hulpdiensten.