De op Gibraltar gearresteerde bemanningsleden van de Iraanse tanker Grace 1 zijn op borgtocht vrijgelaten. De politie heeft dat laten weten in een verklaring.

De vier Indiase bemanningsleden zijn vrijgelaten zonder dat ze formeel in staat van beschuldiging zijn gesteld. Ze blijven echter verdachten in het lopende onderzoek naar het vermoedelijk overtreden van Europese sancties. Het schip dat ruwe olie wilde vervoeren naar Syrië blijft voorlopig aan de ketting.

De autoriteiten in het Britse gebied in Zuid-Europa hielden donderdag de kapitein en eerste officier aan. Een dag later zijn nog twee andere officieren aangehouden. Volgens de Britse marine probeerde Iran olie naar Syrië te vervoeren op een manier die in strijd zou zijn met EU-sancties.

Iran wil dat de sancties verlicht worden en had boos gereageerd op het aan de ketting leggen van de tanker. Het voorval heeft de relatie tussen Teheran en Londen verder onder druk gezet.

Een Iraanse geestelijke waarschuwde al dat het Verenigd Koninkrijk "bang moest zijn voor vergeldingsmaatregelen van Iran". Een Iraanse commandant zou daarnaast gedreigd hebben de olietanker te confisqueren als de Britten de Grace 1 niet snel zouden vrijgeven.