De Catalaanse regiopresident Quim Torra moet voor de rechter verschijnen omdat hij in verkiezingstijd weigerde gele linten, het symbool van de onafhankelijkheidsbeweging, van overheidsgebouwen te verwijderen. Dat is het voorlopige resultaat van een onderzoek van de aanklager in Catalonië.

Als de rechter de strafeis volgt, moet Torra aftreden als president. Hij is de derde Catalaanse leider op rij die wordt vervolgd.

Carles Puigdemont verblijft nog steeds in het buitenland, omdat hij in Spanje van rebellie verdacht wordt nadat hij in 2017 de onafhankelijkheid van de republiek Catalonië uitriep. Daarvoor had hij een raadgevend referendum over de onafhankelijkheidskwestie georganiseerd.

Zijn voorganger Artur Mas kreeg een beroepsverbod opgelegd nadat hij plannen had om Catalonië van Spanje af te scheiden. Torra riskeert nu eenzelfde straf, het Spaanse openbaar ministerie eist dat hij een jaar en acht maanden lang geen politieke functie kan beoefenen en dus moet aftreden als president.

'Gele lint tast neutraliteit van overheid aan'

Gedurende de Europese en lokale verkiezingen hing er een groot geel lint op diverse overheidsgebouwen, wat volgens het openbaar ministerie de "neutraliteit van de overheid aantast". De Spaanse kiesraad had eerder bevolen dat de symbolen verwijderd moesten worden.

Het gele lint is in de regio een symbool voor onafhankelijkheid en de vrijheid van "politieke gevangenen". Al ruim anderhalf jaar zitten in Spanje twaalf Catalaanse ministers vast vanwege hun betrokkenheid bij het referendum in 2017.