Drie boten die zouden behoren tot de Iraanse Revolutionaire Garde hebben geprobeerd een Britse olietanker tegen te houden die voer in de buurt van de Iraanse territoriale wateren. Dit meldt de Britse regering donderdag.

Volgens de Britten hebben de boten zich teruggetrokken na een waarschuwing van een Brits oorlogsschip.

"HMS Montrose (het oorlogsschip, red) zag zich gedwongen om zich tussen de Iraanse schepen en de Britse olietanker te positioneren en een verbale waarschuwing te geven", aldus het Britse ministerie van Defensie.

De Britten zeggen zich zorgen te maken over de actie en roepen de Iraanse autoriteiten op om de situatie in de regio te laten de-escaleren. Iran ontkent het incident en zegt dat hun patrouille alleen reguliere werkzaamheden heeft uitgevoerd.

Vorige week olietanker in beslag genomen

Iran waarschuwde het VK afgelopen zaterdag openlijk voor represailles, nadat het land vorige week donderdag een Iraanse olietanker in beslag nam in Gibraltar.

Vorige maand werden in de Golf van Oman twee olietankers ernstig beschadigd door een brand na een vermeende aanval, waarbij de bemanning gered moest worden.

De Verenigde Staten beschuldigden Iran ervan achter die aanval te zitten en publiceerden beelden als bewijs. Iran blijft volhouden niets met het incident te maken te hebben.