De Amerikaanse president Donald Trump weigert voorlopig zijn handtekening te zetten onder een begrotingsvoorstel voor het ministerie van Defensie, dat door het Huis van Afgevaardigden al is goedgekeurd.

In het door Democraten gedomineerde Huis ligt een plan voor een defensiebudget voor 2020 van 733 miljard dollar (654 miljard euro). Het Witte Huis wil echter dat er 750 miljard dollar beschikbaar komt. Daarnaast hebben de regering en het Huis een meningsverschil over hoe het geld besteed moet worden.

Trump wil een deel van het defensiebudget gebruiken voor het bouwen van de muur aan de grens met Mexico, maar de Democraten zijn daar fel tegen. De president verloor al twee rechtszaken over dat plan. Volgens de rechters is het schuiven met overheidsbudgetten onwettig.

De regering heeft het recht om in beroep te gaan. Naar verwachting moet het Amerikaanse Hooggerechtshof een definitieve uitspraak doen.

Trump heeft het Congres meermaals gevraagd om miljarden voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar daarvoor bestaat in het Congres geen meerderheid.

Toen Trump en het Congres het eerder niet eens werden over het budget, met name met betrekking tot het bekostigen van de muur, leidde dat eind december tot een shutdown van ruim een maand. Ook riep Trump toen de noodtoestand uit om toch te schuiven met budgetten.