Voormalig VN-topman Peter Dalglish is dinsdag in Nepal veroordeeld tot negen jaar cel voor kindermisbruik. De 62-jarige Canadees moet de twee slachtoffers daarnaast een schadevergoeding van circa 4.000 euro per persoon betalen.

De jongens waren ten tijde van het misbruik twaalf en veertien jaar oud. Ze worden bijgestaan door kinderhulporganisatie Terre des Hommes.

Dalglish werd vorig jaar april opgepakt. Voor de Verenigd Naties (VN) werkte hij in Nepal, waar hij zich inzette voor kinderen uit arme families. Eerder deed hij vergelijkbaar werk in Afghanistan en Liberia.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de Canadees begon nadat Terre des Hommes een dossier over hem had opgebouwd. Dit eigen onderzoek begon nadat een groep straatkinderen zich bij de hulporganisatie meldde met beschuldigingen van misbruik door Dalglish.

De oud-functionaris, die vorige maand al schuldig werd bevonden, ontkende dinsdag schuldig te zijn. Volgens zijn advocaat heeft hij ook aangegeven in beroep te gaan tegen het vonnis.