Bij een grote antidopingactie in meerdere landen zijn 234 mensen opgepakt. Dat meldt Europol maandag. De Italiaanse politie leidde de actie Viribus samen met Griekse collega's, Europol, het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

Er zijn 3,8 miljoen illegale medicijnen in beslag genomen. Het WADA meldt dat er zeventien georganiseerde misdaadorganisaties zijn opgerold.

De actie was gericht tegen het illegaal maken en verhandelen van doping en nepmedicijnen voor amateursporters. De politie heeft negen labs gesloten waar doping werd gemaakt. Daarbij is bijna 24 ton grondstoffen in beslag genomen.

De doping werd verkocht via sportscholen en internetapothekers. Ruim duizend dopingstests die waren afgenomen bij sportevenementen werden onderzocht, waardoor de middelen opgespoord konden worden.

Een groot deel van de doping bestond uit anabole steroïden, die door onder anderen bodybuilders en wielrenners werden gebruikt als prestatiebevorderende middelen.

Volgens Europol was dit de grootste antidopingactie ooit. Aan het onderzoek deden 33 landen mee, waaronder Nederland. Tien van deze landen zijn niet aangesloten bij de Europese Unie.