De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter uitgehaald naar de Britse premier Theresa May vanwege de Brexit. Ook wil hij geen contact meer met de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten.

"Ik ben altijd erg kritisch geweest over hoe premier May de Brexit heeft aangepakt", twittert Trump. "Wat een zooitje heeft zij ervan gemaakt. Ik heb haar verteld hoe ze het moest aanpakken, maar ze besloot haar eigen gang te gaan. Het is goed dat het Verenigd Koninkrijk binnenkort een nieuwe premier heeft."

In een tweede tweet haalt de Amerikaanse president ook uit naar Nigel Kim Darroch, de Britse ambassadeur in de VS. "Ik ken de Britse ambassadeur niet, maar hij is niet geliefd in de VS. We zullen niets meer met hem te maken hebben."

Trump reageert met zijn tweets op het bericht van de Daily Mail over gelekte memo's van Darroch, afgelopen zondag. In die memo's zou de ambassadeur onder meer aan minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt hebben geschreven dat Trump "incompetent en onzeker" is. Ook noemde de ambassadeur conflicten in het Witte Huis "messengevechten". De memo's zijn vanaf 2017 verstuurd.

Hunt, ook een kandidaat om de nieuwe Britse premier te worden, baalt ervan dat de berichten zijn gelekt. "Hoewel ik het oneens ben met de ambassadeur, moeten onze medewerkers in vertrouwen kunnen zeggen wat ze willen." Hunt heeft een onderzoek ingesteld om erachter te komen wie gelekt heeft.