De Griekse oppositieleider Kyriakos Mitsotakis heeft de parlementsverkiezingen gewonnen, blijkt na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen. Zijn centrumrechtse Nea Dimokratie-partij (Nieuwe Democratie) heeft bijna 40 procent van de stemmen gekregen.

De partij van zittend premier Alexis Tsipras kreeg 31,5 procent van de stemmen. Hij heeft zijn nederlaag toegegeven en Mitsotakis gefeliciteerd met de winst.

Mitsotakis zal ingezworen worden als premier zodra alle stemmen zijn geteld. Hij eiste eerder dit jaar het aftreden van Tsipras nadat de Nieuwe Democratie de Europese verkiezingen had gewonnen.

De zittend premier heeft vervolgens vervroegde verkiezingen ingesteld. Tsipras was sinds 2015 premier, maar lag onder vuur vanwege de bezuinigingen die Griekenland moest doorvoeren om noodsteun te krijgen van Europa. Ook het feit dat hij een overeenkomst sloot met Noord-Macedonië over de nieuwe naam van het land werd hem niet in dank afgenomen.

De verkiezingen van zondag waren de eerste verkiezingen na het terugbrengen van de stemgerechtigde leeftijd naar zeventien jaar. Voorheen lag die leeftijd op achttien jaar.