Oppositieleider Kyriakos Mitsotakis lijkt zondagavond de winnaar te worden van de Griekse parlementsverkiezingen. Uit een eerste uitslag blijkt dat de partij van Mitsotakis bijna 40 procent van de stemmen heeft gekregen. De partij van zittend premier Alexis Tsipras kreeg 31,5 procent van de stemmen.

Tsipras zei dat hij zijn concurrent Mitsotakis heeft gefeliciteerd met de winst. Hij zei dat hij hoopt dat de nieuwe regering de rechten van werknemers respecteert.

Als uit de definitieve uitslag ook blijkt dat Mitsotakis de verkiezingen heeft gewonnen, wordt hij ingezworen als premier.

De voorlopige winnaar van de verkiezingen eiste in mei het aftreden van premier Tsipras, nadat de Nea Dimokratie-partij (Nieuwe Democratie) van Mitsotakis de Europese verkiezingen hadden gewonnen.

Tsipras, leider van de Syriza-partij, reageerde daarop door een verzoek tot vervroegde verkiezingen in te dienen, ondanks dat zijn mandaat pas in oktober afliep. Dat verzoek werd gehonoreerd.

Populariteit Tsipras daalde laatste tijd

Tsipras, die sinds begin 2015 premier was, lag binnen zijn eigen partij onder vuur vanwege de bezuinigingen die Griekenland zou moeten doorvoeren om noodsteun te krijgen vanuit Europa. Zijn populariteit daalde nog verder nadat Tsipras een overeenkomst bereikte met buurland Noord-Macedonië over de nieuwe naam van dat land.

De verkiezingen van zondag waren de eerste verkiezingen na het terugbrengen van de stemgerechtigde leeftijd naar zeventien jaar. Voorheen lag die leeftijd op achttien jaar.