Iran heeft zondag aangekondigd dat ze "binnen enkele uren" zullen starten met het verrijken van uranium tot een hoger percentage dan is toegestaan onder de voorwaarden van de nucleaire deal. Inspecteurs van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties (VN) controleren de situatie en komen naar verwachting met een rapportage.

"Vanaf vandaag (zondag, red.) zullen we ons niet meer houden aan de afgesproken 3,67 procent en uranium gaan verrijken tot 5 procent", aldus de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken.

De verrijking tot 5 procent zal worden gebruikt voor het opwekken van kernenergie in een kernenergiecentrale in Bushehr, een stad aan de Perzische Golf. Voor het ontwikkelen van nucleaire wapens is 90 procent verrijkt materiaal nodig.

Met de mogelijk hogere verrijking schendt Iran de voorwaarden van het nucleaire akkoord uit 2015. De Verenigde Staten stapten vorig jaar uit deze deal en legden nieuwe economische sancties op aan Iran, waardoor de spanningen tussen beide landen zijn opgelopen.

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk zijn nog wel voorstanders van het akkoord.

Iran heeft gezegd dat ze elke zestig dagen een extra stap zullen nemen die tegen het akkoord indruist.

Iran dreigt al langer met het schenden van het akkoord

Iran dreigde al langer met het verhogen van de uraniumverrijking. Het land eist economische steun van de Europese ondertekenaars van het akkoord, om zo de Amerikaanse sancties te verlichten.

Teheran heeft hiervoor aan de Europese landen een deadline opgelegd die zondag afloopt.

De Franse president Emmanuel Macron noemt de aankondiging van Iran "een schending van de overeenkomst". Hij benadrukte zondag nogmaals de nieuwe deadline die zaterdag is afgesproken met de Iraanse president Hassan Rouhani. De beide landen willen voor 15 juli een diplomatieke oplossing vinden.