De eerste zeven vrouwelijke studenten van de Schotse Universiteit van Edinburgh hebben 150 jaar na het begin van hun studies eindelijk hun diploma's gekregen. Dat meldt de universiteit zaterdag.

De vrouwen begonnen hun studie geneeskunde in 1869 en behoorden tot de eerste vrouwen aan een universiteit in het Verenigd Koninkrijk ooit.

De vrouwen, Mary Anderson, Emily Bovell, Matilda Chaplin, Helen Evans, Sophia Jex-Blake, Edith Pechey en Isabel Thorne kregen de bijnaam 'Edinburgh Seven'.

Ze werden constant tegengewerkt door hun mannelijke studiegenoten en mochten uiteindelijk niet afstuderen. Daardoor konden ze niet aan het werk in de geneeskunde.

De Edinburgh Seven voerden landelijk actie en kregen onder meer steun van bioloog Charles Darwin. In 1877 moest een nieuwe wet voorkomen dat vrouwen net zo zouden worden benadeeld als de zeven studenten.

Op zaterdag 6 juli hebben de vrouwen alsnog hun bachelors behaald. Deze werden opgehaald door zeven huidige vrouwelijke studenten van de medische opleiding in Edinburgh.