De reddingsboot Alex met 41 migranten aan boord, is zaterdag illegaal aangemeerd bij het Italiaanse eiland Lampedusa.

Alex, van de organisatie "Mediterranea", had een aanbod vanuit Malta gehad om daar aan te meren, maar volgens de organisatie waar Alex bij hoort zou Malta te ver varen zijn. Dat zou de mensen aan boord in gevaar brengen.

Volgens Mediterranea moeten de migranten per direct van boord en hebben ze meteen hulp nodig, maar Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, zei niet toe te willen geven.

Mediterranea zei geen keuze te hebben gehad wegens gezondheids- en hygiëneproblemen aan boord. Salvini zegt echter dat Italië voedsel, medicijnen en 400 liter water had aangeboden.

De minister stelt dat de bemanning van de Alex meer water had geweigerd, zodat een noodtoestand kon worden uitgeroepen. Het schip is uiteindelijk met een patrouilleboot en een marineschip naar de haven begeleid, waar tientallen politieagenten klaarstonden.

Duitsland vraagt Italië havens te openen

De Duitse regering heeft aan Italië gevraagd om de havens te openen voor schepen van goede doelen.

In juni voerde Italië nieuwe regels in die dergelijke schepen verbieden om zonder toestemming Italiaanse wateren te betreden. Organisaties die dit toch doen, kunnen hun schepen verliezen en een boete tot 50.000 euro krijgen.

De Italiaanse minister Salvini reageerde in een video door te zeggen dat hij geen gehoor wil geven aan de Duitse oproep. "We zullen hooguit de migranten in auto's zetten en ze naar de Duitse ambassade brengen", sprak Salvini in een Facebook-video.

Ander reddingsschip bracht eerder illegaal migranten naar haven

Vorige week zaterdag kwam in dezelfde haven de Sea-Watch 3 aan met tientallen Afrikaanse migranten aan boord. Het schip meerde aan ondanks een verbod en een blokkade.

De Duitse kapitein van Sea-Watch 3, Carola Rackete, zat tot dinsdag vast in huisarrest. Volgens de Italiaanse regering bevordert de organisatie waar het schip toe behoort de mensensmokkel door migranten op te pikken en naar Italië te brengen.

Volgens de Italiaanse rechter had de kapitein haar plicht gedaan door levens te beschermen. Rackete hangt nog wel een aanklacht boven het hoofd voor hulp bij illegale immigratie, maar de rechter beval dat ze onmiddellijk moet worden vrijgelaten.

Aanhangers van Sea-Watch gingen zaterdag de straat op in de Duitse stad Hamburg om steun te betuigen aan Rackete.