De Britse marine nam de olietanker Grace 1 naar eigen zeggen in beslag omdat Iran probeerde olie naar Syrië te vervoeren op een manier die in strijd zou zijn met EU-sancties. Deze actie zorgde voor woede vanuit Teheran.

De tanker vaart onder de Panamese vlag. Iran heeft echter wel toegegeven dat de olie uit Iran afkomstig is.

"Ik zeg openlijk dat het Verenigd Koninkrijk bang moet zijn voor de vergeldingsmaatregelen van Iran na de illegale inbeslagname van de Iraanse olietanker", aldus de geestelijke Mohammad Ali Mousavi Jazayeri.

Ook dreigde een Iraanse commandant om de olietanker te confisqueren als het Verenigd Koninkrijk de Grace 1 niet snel vrij zou geven.

Teheran stelde dat Europa de economische sancties tegen Iran voor maandag moet verzachten. Als Europa dit niet doet, dreigt Iran de productie van verrijkt uranium op te voeren.

Spanningen in Perzische Golf opgelopen

De spanningen in de Perzische Golf zijn de afgelopen maanden opgelopen. Op 8 mei 2018 trok de VS zich terug uit het nucleair akkoord met Iran en Europese landen, waardoor de economische sancties tegen Iran weer volledig werden ingesteld.

Bijna een jaar later, op 5 mei, stelde de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton dat er aanwijzingen zijn voor een "onbekende dreiging" in de regio rond Iran. Bondgenoten van de VS die aanwezig zijn in buurlanden Syrië en Irak zouden gevaar lopen.