De Amerikaanse staat Californië is wederom getroffen door een zware aardbeving. Vrijdagavond (lokale tijd) is een beving met een magnitude van 7,1 gemeten, meldt het Amerikaanse seismologisch instituut USGS. De beving van vrijdagavond heeft voor veel schade gezorgd.

Het is de krachtigste aardbeving in Californië in 25 jaar tijd. Donderdag werd al een beving met een magnitude van 6,4 gemeten; die wordt nu de 'voorschok' genoemd.

Vanuit de plaats Ridgecrest, waarbij het epicentrum lag, kwamen veel schademeldingen binnen. Meerdere huizen zijn in brand gevlogen door gesprongen gasleidingen. Ook zijn er huizen verzakt. Volgens de brandweer is één persoon lichtgewond geraakt.

Bij eerdere bevingen op donderdag raakten twintig mensen gewond en brandden meerdere huizen af. Volgens USGS hebben zich sinds de beving van donderdag constant kleine naschokken met een magnitude van tussen de 2 en 3 voorgedaan.

Kort na de beving van vrijdagavond werden al meerdere naschokken, met magnitudes van 4 tot 4,7, gevoeld. De eerste naschok was tot in het zo'n 250 kilometer verderop gelegen Los Angeles te voelen.

Water klotst uit zwembaden door zware aardbeving in Californië
80
Water klotst uit zwembaden door zware aardbeving in Californië

Plaatselijke ondernemers worstelen met schade

Plaatselijke ondernemers ondervinden veel hinder van de bevingen. Luke Smith, eigenaar van een bar in Ridgecrest, zegt tegen persbureau Reuters dat ook zijn zaak veel schade heeft.

"De tegels werden van het plafond geschud, de lampen zijn beschadigd en de flessen drank vielen naar beneden. Er waren drie klanten binnen, maar niemand raakte gewond."

Ook bij een supermarkt in Ridgecrest heeft de beving van vrijdagavond schade veroorzaakt. (Foto: AFP)