China scheidt moslimkinderen in de westelijke regio Xinjiang opzettelijk van hun familie, geloof en taal, meldt de BBC op basis van eigen onderzoek.

De omroep baseert zich op onder meer zestig afzonderlijke interviews, waarin ouders en andere familieleden van kinderen getuigen over de verdwijning van meer dan honderd kinderen in Xinjiang.

China zou proberen de culturele identiteit van volwassenen te veranderen en kinderen uit hun vertrouwde omgeving te verwijderen.

Uit openbaar gemaakte officiële documenten blijkt volgens de BBC dat in één dorp alleen al meer dan vierhonderd kinderen beide ouders zijn verloren aan een vorm van internering, in kampen of in de gevangenis.

Die ouders zijn allemaal Oeigoeren - leden van Xinjiangs grootste, overwegend islamitische bevolkingsgroep. De VN schat dat één tot twee miljoen Oeigoeren momenteel vastzitten in heropvoedingskampen.

Volgens Chinese autoriteiten worden Oeigoeren vrijwillig opgeleid in 'centra voor beroepsopleiding' om gewelddadig religieus extremisme te bestrijden.

Kinderen ondergebracht op streng beveiligde kostscholen

Op basis van openbaar gemaakte officiële documenten heeft de Duitse onderzoeker Adrian Zenz in een rapport de volledige omvang van China's detentie van moslims in Xinjiang blootgelegd.

Uit het rapport blijkt dat het totale aantal kinderen dat werd ingeschreven op kostscholen in Xinjiang in 2017 met meer dan een half miljoen steeg. Oeigoerse kinderen en kinderen uit andere moslimminderheden zijn verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van die toename.

De scholen in kwestie zijn in de afgelopen maanden aanzienlijk uitgebreid, bijvoorbeeld met slaapzalen. Er zijn opvallend veel beveiligingsmaatregelen getroffen rond de scholen, mogelijk om te voorkomen dat Oeigoerse ouders hun kinderen uit de instellingen halen. Op de scholen zou het niet toegestaan zijn om andere talen dan Chinees te spreken.

Xu Guixiang, een functionaris bij de propaganda-afdeling van Xinjiang, ontkent in gesprek met de BBC dat kinderen ondergebracht worden op grote scholen, met als gevolg dat zij het contact met hun ouders verliezen. "Ik heb nog nooit zo'n geval gezien."