De militaire machthebbers en de Soedanese oppositie hebben vrijdag een akkoord bereikt over een overgangsregering. Dat meldt de bemiddelaar van de Afrikaanse Unie. De overgangsperiode gaat drie jaar duren.

De oppositie en de legerleiding vormen beide een eigen raad en regeren dan afwisselend het land.

Daarnaast komt er een technocratische regering en wordt er een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar gewelddadige ingrepen door het leger en de politie tijdens betogingen.

De gesprekken tussen de verschillende partijen waren woensdag weer begonnen, nadat het overleg lange tijd stillag. Al die tijd zijn de protesten doorgegaan.

Meer dan zestig doden als gevolg van protesten

Sinds december 2018 wordt er geprotesteerd in Soedan. In eerste instantie richtte dat protest zich tegen het beleid van de toenmalige president Omar Al Bashir, maar nadat hij op 11 april werd afgezet door de leger gingen de protesten door.

Burgers en oppositie wilden een burgerregering die het land zou leiden tot aan de nieuwe verkiezingen. De militaire machthebbers in Soedan grepen vervolgens hard in. Er vielen al meer dan zestig doden als gevolg van de protesten.

Hoe onrust bleef na opsplitsing Soedan
93
Hoe onrust bleef na opsplitsing Soedan