Wetenschappelijke onderzoeksinstituten in Hongarije komen onder controle te staan van de overheid. Het parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die is ingediend door de regering van Victor Orbán, zo meldt persbureau AFP.

De wet werd goedgekeurd door 131 van de 199 parlementariërs. De nationalistische regering van Orbán krijgt nu de controle over een groot netwerk aan onderzoeksinstituten die momenteel vallen onder de Hongaarse Academie van Wetenschappen (MTA).

Onder de nieuwe wet zal een nieuw instituut, met leden die door Orbán worden benoemd, beslissen waarheen onderzoeksgelden gaan.

De MTA is opgericht in 1925 en is het oudste en grootste wetenschappelijk instituut van Hongarije. Door de regering-Orbán wordt het echter gezien als een reliek uit het communistische verleden.

'Academische vrijheid wordt beknot'

Vorig jaar heeft Orbán een nieuw innovatie- en technologieministerie in het leven geroepen om meer controle te krijgen op de financiering van wetenschappelijke onderzoeken. Volgens de directeur van de MTA wordt met deze maatregelen de academische vrijheid beknot.

Sinds de wet eerder dit jaar is voorgesteld zijn duizenden de straat in Boedapest op gegaan om te protesteren. Ook voor dinsdag zijn nieuwe demonstraties aangekondigd.