Het parlementsgebouw in Hongkong is maandag door honderden demonstranten bestormd. In het gebouw zijn diverse vernielingen aangebracht, onder meer in de raadszaal.

Massaprotesten in Hongkong

  • Maandag is het 22 jaar geleden dat de regio door het Verenigd Koninkrijk werd 'teruggegeven' aan China
  • In de miljoenstad zijn al wekenlang massaprotesten
  • Betogers strijden tegen de omstreden wet over uitlevering aan China

Er worden de laatste weken regelmatig acties gevoerd tegen de regioregering, met name vanwege het omstreden wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt.

Demonstranten zijn maandag op verschillende plekken in Hongkong de straat op gegaan. Honderden van hen verzamelden zich rondom het parlementsgebouw en wisten na uren het het glas aan de buitenkant van het gebouw te breken.

Een tweede barrière, een metalen hek, hield hen nog even tegen. Toen die dreigde te vallen, besloot de oproerpolitie de betogers terug te dringen met pepperspray, maar door gasmaskers en zelfgemaakte 'schilden' wisten velen door te drukken.

De demonstratie gaat, in tegenstelling tot eerdere betogingen, gepaard met veel vandalisme. Zo is er graffiti aangebracht en zijn portretten van politici kapotgeslagen. Meerdere ramen zijn gesneuveld.

De politie gebruikte traangas en voerde charges met de wapenstok uit om de demonstranten uit het gebouw te verdrijven.

Meerdere gewonden tijdens betoging

Andere demonstranten houden op enkele belangrijke wegen in Hongkong een vreedzame protestmars. Volgens de organisatoren waren er in totaal 550.000 deelnemers.

Agenten probeerden de groep eerder op maandag nog uiteen te drijven met wapenstokken en pepperspray. Volgens BBC Nieuws raakte daarbij een vrouw gewond aan het hoofd.

Daarnaast zouden zeker dertien agenten met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht, nadat iemand een "nog onbekende vloeistof" over hen heen goot. Sommigen zouden moeite hebben met ademen.

De regioregering laat weten het geweld te vooroordelen en de "extreem gewelddadige acties" van een aantal demonstranten te betreuren. "De politie zal gepaste maatregelen nemen om de openbare orde en veiligheid te beschermen", staat verder in de schriftelijke verklaring.

Demonstranten rammen deur van parlement in Hongkong
54
Demonstranten rammen deur van parlement in Hongkong

Massaprotesten vanwege omstreden uitleveringswet

Het is maandag precies 22 jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk de metropool Hongkong teruggaf aan China. Hongkong heeft sinds de overdracht de status van een autonome status binnen de volksrepubliek.

Veel inwoners zijn tegen de uitleveringswet, omdat die gezien wordt als een aantasting van de onafhankelijkheid.

De Hongkongse leider Carrie Lam heeft de behandeling van de wet vanwege de grote ophef voor onbepaalde tijd uitgesteld. Na een tweede massademonstratie deze maand bood de hoogste bestuurder van Hongkong haar excuses aan.