De EU-top over de verdeling van de posities in de Europese top is zondagavond rond 23.00 uur geschorst. De besprekingen zijn vastgelopen.

Donald Tusk is rond 5.15 uur begonnen met een nieuwe ronde van bilaterale gesprekken en consultaties met regeringsleiders over de invulling van Europese topfuncties.

De woordvoerder van Tusk liet eerder via Twitter weten dat het overleg zal worden hervat zodra deze gesprekken voltooid zijn.

Eerder maakte Tusk ook al ruimte voor enkele bilaterale gesprekken, waardoor de top ongeveer drie uur later begon dan gepland.

Frans Timmermans liet weten de besprekingen over zijn mogelijke voordracht tot voorzitter van de Europese Commissie spannend te vinden. "Maar het is wel een beetje een rommelige avond", aldus Timmermans.

De mogelijke voordracht van Frans Timmermans stuit op meer verzet dan gedacht. Niet alleen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije zien de sociaaldemocraat niet zitten, ook veel regeringsleiders van de christendemocratische Volkspartij (EVP) van Manfred Weber, Timmermans' grootste rivaal, willen de prestigieuze post niet zomaar aan Timmermans gunnen.

Er wordt al sinds eind mei, na de Europese verkiezingen, gesteggeld over de belangrijkste positie binnen de Europese Commissie. Het is een ingewikkelde puzzel. De kandidaat wordt officieel voorgedragen door de Europese regeringsleiders, maar moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement.