Reddingsschip Sea-Watch 3 is ondanks een verbod woensdagmiddag Italiaanse territoriale wateren binnengevaren, zo meldt de woordvoerder aan NU.nl. Aan boord zijn 42 migranten die volgens de organisatie dringend hulp nodig hebben.

Het schip koerst richting Lampedusa, zo laat Sea-Watch weten. De Italiaanse kustwacht zou hierover zijn geïnformeerd en is gewezen op de noodsituatie en de "dringende ontscheping van mensen".

De mensen aan boord zijn twee weken geleden gered voor de Libische kust. Ze probeerden tevergeefs met een rubberboot de Middellandse Zee over te steken. Een deel is al van boord gehaald vanwege medische redenen, maar Italië weigert de rest te laten ontschepen.

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini laat via sociale media weten dat Italië klaarstaat om in te grijpen.

Hij zag eerder in ditzelfde conflict ook aanleiding om Nederland weer op te roepen de Sea-Watch 3 binnen te halen. Het gaat om een Duitse hulporganisatie die onder Nederlandse vlag vaart. De Italiaanse regering is sinds enige tijd rechts-populistisch en de houding van Italië jegens vluchtelingen is verhard.

Italië en Nederland hebben al eerder gesteggeld over de Sea-Watch 3. Zo dreigde Italië eerder met een diplomatiek conflict als het schip niet in Rotterdam mocht aanmeren. Nederland ziet zichzelf echter niet als verantwoordelijke voor het reddingsschip.

Sea-Watch heeft zichzelf als doel gesteld om vluchtelingen uit zee te redden en in veilige landen af te leveren. Rome ziet dit als een vorm van mensensmokkel.

Discussie voorbij: migrantenschip hoeft niet naar Nederland
99
Discussie voorbij: migrantenschip hoeft niet naar Nederland