De 45-jarige man die van de moord op de Duitse regionale politicus Walter Lübcke wordt verdacht, heeft een bekentenis afgelegd. Stephan E. heeft verder laten weten de moord alleen en op eigen initiatief te hebben gepleegd, bevestigt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehöfer woensdag na berichtgeving van diverse Duitse media.

E. werd op 16 juni na een DNA-match opgepakt. Over zijn motief is nog niets bekend. Seehöfer spreekt al wel van een politieke moord.

Vanaf het begin werd aangenomen dat E. de moord uit politieke motieven heeft gepleegd. De man heeft volgens het Duitse openbaar ministerie een rechts-extremistische achtergrond en is eerder meerdere keren tot een celstraf veroordeeld.

Het 65-jarige slachtoffer was leider van het district Kassel, een van drie districten in de deelstaat Hessen. De christendemocraat was een uitgesproken voorstander van het ruimhartige immigratiebeleid dat zijn partijgenoot bondskanselier Angela Merkel in 2015 bepleitte.

E. schoot Lübcke op 2 juni voor zijn huis dood. De politicus overleed kort na de schietpartij. De moord schokte Duitsland, waar in de media en binnen de politiek wordt aangedrongen op strenger optreden tegen rechts-extremisten.

Seehöfer zegt dat de overheid nieuwe medewerkers gaat aannemen om met name de activiteiten van rechts-extremistische groeperingen op het internet te volgen.