Een Canadese vruchtbaarheidsdokter heeft zeker elf kinderen verwekt met zijn eigen sperma. Hij heeft daarnaast nog eens vijftig tot honderd kinderen verwekt met sperma van andere donoren dan de vrouwen hadden geselecteerd. De licentie van de inmiddels tachtigjarige, gepensioneerde dokter Norman Barwin is ingetrokken door een speciale commissie, meldt de BBC.

De zaak heeft in Canada tot enorm veel ophef geleid. Zijn acties worden "erger dan verwerpelijk" genoemd. Echter kon de commissie niet meer doen dan de licentie intrekken en een boete uitschrijven, aldus dokter Steven Bodley. "Dat terwijl hij het vertrouwen van al zijn patiënten heeft geschaad."

Het onderzoek startte in 2016 met aanklachten die teruggaan tot in de jaren zeventig. Barwin zou in die tijd actief zijn geweest bij ten minste twee vruchtbaarheidsklinieken. Sommige van de door hem verwekte kinderen hebben op de zaak gereageerd door te zeggen dat ze zich "besmet" voelen.

Barwin was niet aanwezig bij de uitspraak van de commissie. In Nederland speelde de laatste jaren een soortgelijke zaak tegen vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat. In deze zaak werd duidelijk dat Karbaat ten minste 49 kinderen met zijn eigen sperma heeft verwekt.