Sociaaldemocraat Mette Frederiksen (41) wordt de nieuwe premier van Denemarken. Na bijna drie weken onderhandelen bereikte ze met de andere linkse partijen een akkoord over een regeringsakkoord, maakte Frederiksen dinsdag kort voor middernacht bekend.

"Nu hebben we ons doel bereikt", zei ze. Haar partij wil regeren met een sociaaldemocratische minderheidsregering, gesteund door de andere partijen van het zogenoemde rode blok.

In de verkiezingen viel Frederiksen op door haar harde anti-immigratiestandpunten. Denemarken voert al jaren een streng integratiebeleid. Frederiksen beloofde in de verkiezingscampagne de immigratie nog verder te beperken. "Er komen te veel mensen hierheen die niet integreren." Ze pleitte daarom voor een vluchtelingenquotum en wil vluchtelingen terugsturen naar Afrika.

In Denemarken gelden al strenge wetten in wijken waar veel migranten wonen. Islamitische ouders in een 'gettowijk' zijn verplicht hun kinderen 25 uur per week naar de kinderopvang te sturen om ze de Deense taal en waarden te laten leren. Bij weigering wordt een eventuele uitkering stopgezet.