Iran stelt dat de nieuwe financiële sancties van de Verenigde Staten de diplomatieke banden tussen de twee landen voorgoed onmogelijk maken.

"De Iraanse hoogste leider nutteloze sancties opleggen, is de permanente sluiting van de weg van de diplomatie", stelde de woordvoerder van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Mousavi in een tweet.

"De wanhopige regering-Trump vernietigt de gevestigde internationale mechanismen voor het handhaven van de wereldvrede en veiligheid."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Iran onlangs nieuwe sancties opgelegd. Die zijn onder meer gericht tegen de hoogste geestelijk leider van de islamitische republiek, grootayatollah Ali Khamenei.

Olietankercrisis: Waarom is zeestraat bij Iran van belang?
124
Olietankercrisis: Waarom is zeestraat bij Iran van belang?

'Khamenei is verantwoordelijk voor vijandig gedrag Iran'

"De hoogste leider van Iran is degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het vijandige gedrag van het regime", zei Trump, die herhaalde dat Iran nooit over kernwapens mag beschikken. De president trok zijn land vorig jaar terug uit de atoomovereenkomst met Teheran. Daarna legde hij Iran ook al zware sancties op.

De nieuwe sancties raken ook andere topfiguren. Het gaat volgens de Amerikaanse minister Steven Mnuchin (Financiën) onder meer om de Iraanse minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) en acht commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG), een machtig Iraans elitekorps. Er worden voor "miljarden" aan Iraanse activa bevroren, aldus Mnuchin.