Na een onderbreking van vijf jaar krijgt Rusland weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Het orgaan nam in een vergadering een resolutie aan die dit mogelijk maakt.

Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 verloren de achttien Russische volksvertegenwoordigers in de Parlementaire Vergadering hun stemrecht. Daarop stopte Moskou in 2017 met het betalen van de financiële contributie en boycotten de Russen de bijeenkomsten.

Voor Nederland lag het stemrecht gevoelig, zei Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA). "Moskou mag niet wegduiken in de zaak rond MH17." Daarmee verwees hij naar de Russische weigering om volledig mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van de vlucht.

De Raad van Europa, gevestigd in de Franse stad Straatsburg, is de grootste organisatie van staten op het Europese continent en is zeventig jaar geleden opgericht. Het orgaan brengt 47 lidstaten samen.

Samen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zorgt de Raad van Europa ervoor dat de mensenrechten van ongeveer 830 miljoen burgers in de lidstaten worden gerespecteerd.