De stembussen voor de burgemeestersverkiezingen in Istanboel zijn zondagochtend om 8.00 uur (lokale tijd) geopend. De YSK, de hoogste kiesraad van Turkije, had de overwinning van oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu bij de vorige burgemeestersverkiezingen op 31 maart ongeldig verklaard.

De stembussen gaan om 17.00 uur dicht. Zondagavond worden de resultaten van de verkiezingen bekendgemaakt. Ruim tien miljoen mensen in Istanboel zijn stemgerechtigd.

De stad is 25 jaar lang bestuurd door politici van de AKP van president Recep Tayyip Erdogan. De overwinning van Imamoglu zou daar een einde aan maken. Het verschil bedroeg ongeveer dertienduizend stemmen.

Erdogan sprak na de verkiezingen in maart van "georganiseerde fraude". Volgens hem had niemand het recht om de zege te claimen met zo'n klein verschil in aantal stemmen.

De kiesraad vond na onderzoek geen bewijs van georganiseerde fraude. Wel waren er volgens de kiesraad bij 225 van de 30.000 stembureaus geen ambtenaren aanwezig en waren sommige uitslagenvellen niet getekend.

Daarom zijn er nieuwe verkiezingen uitgeschreven in de stad met ruim zestien miljoen inwoners.