Iran zegt een man te hebben geëxecuteerd die de Iraanse overheid bespioneerde voor de Verenigde Staten, meldt het staatspersbureau IRNA zondag.

Het zou gaat om Jalal Haji Zawar. Hij zou enige tijd bij het Iraanse ministerie van Defensie hebben gewerkt totdat hij in 2010 van zijn taken ontheven werd.

Volgens Iran spioneerde hij namens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en is er in zijn huis daarvan bewijs aangetroffen. Zawar zou ook zelf een bekentenis hebben afgelegd. Daarna heeft een rechtbank hem ter dood veroordeelde en zou hij geëxecuteerd zijn.

In het bericht van IRNA staat niet wanneer dat zou zijn gebeurd. Zijn ex-vrouw is veroordeeld tot vijftien jaar cel voor vermoedelijke deelname aan de spionagepraktijken, aldus het staatspersbureau. De CIA heeft nog niet op het bericht gereageerd.

Spanning tussen Iran en VS snel opgelopen

De spanningen tussen beide landen zijn onlangs snel opgelopen. De VS beschuldigt Iran ervan dat het land tot tweemaal toe olietankers heeft aangevallen in de Perzische Golf en Golf van Oman. De VS stuurde als reactie oorlogsschepen en -vliegtuigen naar het gebied.

Iran schroefde kort daarna de uraniumproductie op. En op 20 juni schoot Iran een 130 miljoen dollar kostende Amerikaanse drone uit de lucht. De landen kibbelen over waar dat zou zijn gebeurd.

De Amerikaanse president Donald Trump wilde met raketaanval reageren, maar zou daar op het laatste moment van af hebben gezien. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA nam alsnog het zekere voor het onzekere en kwam met een verbod op het vliegen boven bepaalde regio's in het Iraanse luchtruim.

KLM besloot ook een deel van het Iraanse luchtruim te mijden. Veel internationale vliegmaatschappijen hebben dezelfde keuze gemaakt.