Het hooggerechtshof in Spanje heeft vijf mannen alsnog veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het verkrachten van een achttienjarige vrouw in de Spaanse stad Pamplona in 2016. De groep, die bekend is komen te staan als 'la manada' (de kudde), werd eerder vrijgesproken van verkrachting en alleen veroordeeld voor een minder zwaar vergrijp.

Het jonge slachtoffer werd in de nacht na een feestje aangesproken door de mannen, die haar vergezelden.

Plots veranderde de sfeer en werd ze in een portaal van een appartementengebouw gedwongen tot seksuele handelingen. De vijf mannen maakten hier beelden van, die ook online zijn opgedoken. Na afloop nam een van hen de telefoon van het slachtoffer mee, waardoor ze onbekenden op straat moest vragen om hulp.

De zaak is bekend komen te staan als 'la manada', omdat de mannen zich in een appgroep zo noemden. Toen ze door de rechtbank werden veroordeeld voor misbruik, wat een aanzienlijk lagere straf van negen jaar opleverde, brak er grote woede uit onder Spanjaarden.

Mannen en vrouwen gingen de straat op met onder meer wolvenpoten afgebeeld op spandoeken en hun gezichten (verwijzend naar een roedel wolven) en vroegen zich af: als dit geen verkrachting is, wat is het dan wel?

Volgens de rechtbank had de vrouw eerder niet duidelijk nee gezegd tegen de mannen. Het hooggerechtshof laat nu weten dat het gaat om een intimiderende situatie die ervoor zorgde dat de vrouw zich fysiek en verbaal niet goed kon verweren. Hiermee is de mannen alsnog een zwaardere straf opgelegd.

Nee is nee. (Foto: ANP)

Demonstranten droegen rode handschoenen als symbool van het misdrijf. (Foto: ANP)