De Amerikaanse president Donald Trump ging donderdag akkoord met militaire aanvallen op Iran, maar heeft deze in de avond op het allerlaatste moment geannuleerd, meldt The New York Times op basis van ingewijden.

Het is onduidelijk waarom Trump de actie annuleerde. Ook is het nog niet zeker of de aanvallen op een later tijdstip alsnog doorgaan. Het Witte Huis wilde niet ingaan op vragen van de Amerikaanse krant.

Volgens ingewijden waren de hoogste veiligheidsofficieren in het Witte Huis bij elkaar gekomen om de acties te bespreken. Met de aanvallen zou Trump enkele raketopslagplaatsen in Iran hebben willen vernietigen.

Op het moment dat Trump de acties afblies, zouden enkele stappen al in gang zijn gezet. De vliegtuigen zouden al zijn vertrokken richting Iran en gevechtsschepen zouden hun posities hebben ingenomen langs de kust.

Raketten zouden anders vrijdagochtend zijn afgevuurd

Er zouden nog geen raketten zijn afgevuurd. Dat had vrijdagochtend moeten gebeuren om op die manier een minimaal aantal gewonden en doden te veroorzaken.

Het zou de derde keer zijn geweest dat Trump raketlanceringen in het Midden-Oosten had willen uitvoeren. In 2017 en 2018 deed hij dit tweemaal eerder in Syrië.

De Amerikaanse president Donald Trump. (Foto: AFP)

De spanning tussen de twee landen is de afgelopen dagen verder opgelopen. De VS verwijt Iran aanvallen op golftankers in de Golf van Oman. En Iran schoot op zijn beurt eerder deze week een 130 miljoen dollar kostende Amerikaanse drone neer.

Volgens Trump bevond de drone zich in "vrij gebied". De Iraanse regering wuifde die beweringen weg en heeft meerdere malen herhaald dat de drone boven het Iraanse luchtruim zweefde.

Amerikaanse luchtvaartautoriteit verbiedt te vliegen boven Iran

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA liet in de nacht van donderdag op vrijdag een verbod ingaan waardoor Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen voorlopig niet meer boven Iran mogen vliegen.

Vanwege de spanningen acht de FAA het te onveilig. De luchtvaartautoriteit zegt dat er diverse commerciële vluchten in de buurt waren toen de drone werd neergeschoten.

Trump noemt neerschieten van drone door Iran 'grote fout'
53
Trump noemt neerschieten van drone door Iran 'grote fout'