Duizenden demonstranten hebben donderdag geprobeerd het Georgische parlement in de hoofdstad Tbilisi te bestormen. Zij waren woedend dat een Russische parlementariër tijdens een internationaal evenement het parlement toesprak vanaf de zetel van de voorzitter. Zo'n vijftig mensen raakten gewond.

De demonstranten willen dat parlementsvoorzitter Irakli Kobakidze aftreedt. De ongeveer tienduizend demonstranten braken door kordons van de politie om naar de binnenplaats van het parlement te komen.

De politie drong ze terug, maar verscheidene demonstranten bleven proberen het gebouw binnen te gaan. Ook schoot de politie met rubberen kogels richting de betogers.

De aanwezigheid van het Russische parlementslid Sergey Gavrilov in het prowesterse Georgische parlement leidde eerder donderdag al tot grote verontwaardiging in de voormalige Sovjetstaat, die in 2008 een korte bloedige oorlog met Moskou voerde over de afgescheiden regio's Abchazië en Zuid-Ossetië en verloor.

Een groep Georgische oppositieleden vroeg de Russische delegatie de vergaderzaal van het parlement te verlaten. Ook gingen toen al tienduizend mensen in de Georgische hoofdstad de straat op om het aftreden van Kobakidze te eisen.