De betrokkenheid van kroonprins Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië bij de moord op journalist Jamal Khashoggi moet officieel worden onderzocht, stelt de VN in een woensdag verschenen rapport. Hierin staat dat er "geloofwaardig bewijs" is dat Bin Salman schuld heeft aan de moord.

Speciaal VN-rapporteur Agnes Callamard heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er is gebeurd met Khashoggi. De kritische journalist verdween begin oktober tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel.

Callamard oordeelt dat de dood van de journalist een "internationale misdaad is". In het honderd pagina's tellende rapport constateert zij dat Khashoggi "het slachtoffer is geworden van een opzettelijke executie met voorbedachten rade". Volgens Callamard was Saoedi-Arabië voor deze moord verantwoordelijk.

De VN-rapporteur maakte voor haar onderzoek gebruik van opnames van conversaties in het consulaat waar Khashoggi werd gedood. De opnames zijn gemaakt door de Turkse geheime dienst.

Overzicht: Journalist vermoord op Saoedisch consulaat
134
Overzicht: Journalist vermoord op Saoedisch consulaat

VN roept op tot meer sancties tegen Saoedi-Arabië

Callamard verrichte verder met een groep forensisch experts onderzoek in het consulaat. Ook deelden de Turkse autoriteiten bewijsmateriaal met het VN-team.

De rapporteur roept in de conclusies van haar rapport landen op het aantal sancties tegen Saoedi-Arabië en de kroonprins in het bijzonder uit te breiden.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken verwierp het rapport woensdagmiddag in een reactie op Twitter. Volgens hem bevat het rapport "duidelijke tegenstrijdigheden" en "ongegronde beschuldigingen", die de geloofwaardigheid van het rapport aantasten.

Kroonprins Mohammed Bin Salman heeft nog niet gereageerd op het rapport.

Het rapport beschrijft de moord nauwgezet

Vlak voor zijn dood zei een van de Saoedische medewerkers tegen de journalist: "We zijn gekomen om je te halen." Toen Khashoggi weigerde mee te werken, ontstond een gevecht, zo is te horen op de opnames. Volgens het rapport is uit de opnames op te maken dat hij daarna werd gewurgd met een plastic zak.

Het rapport legt de schuld voor de moord nadrukkelijk bij de Saoedische kroonprins. In de eerste weken na de verdwijning van de journalist veranderden Bin Salman en het koningshuis hun verhaal meerdere malen. Maar uiteindelijk stelde Bin Salman dat de moord een rogue operation was waar de kroonprins niets van afwist.

Deze lezing wordt niet gestaafd door de bewijzen die de VN heeft gevonden. Ook staat in het rapport dat het onderzoek van de Saoedi's en de Turken naar de moord op Khashoggi niet onbevooroordeeld en niet grondig is verricht.