De Amerikaanse president Donald Trump is dinsdag officieel gestart met zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020. Dit deed hij in de stad Orlando in aanwezigheid van duizenden aanhangers.

Trump werd geïntroduceerd door zijn vrouw Melania en vicepresident Mike Pence. In het Amway Center in Orlando kreeg de president een minutenlang applaus.

Tijdens een speech van een uur noemde Trump wat hij allemaal had bereikt ondanks "de tegenwerking en de heksenjacht" waar hij naar eigen zeggen mee te maken kreeg.

De president greep daarbij terug op het thema waarmee hij de verkiezingen in 2016 won: Make America great again (Maak de VS weer groots). Samen met de twintigduizend toeschouwers in Orlando besloot hij de nieuwe campagne in te gaan met als thema Keep America great (Hou de VS groots).

'Overheid van en voor het volk'

"Vanavond sta ik voor jullie om officieel mijn campagne voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten te starten", zei Trump. "En ik beloof jullie dat ik jullie nooit zal teleurstellen."

"Samen keken we het gebroken politieke establishment weg en herstelden we een overheid van en voor het volk", vertelde Trump zijn publiek. "Zolang jullie dit team blijven steunen, hebben we een prachtige weg af te leggen. Onze toekomst heeft er nog nooit zo glansrijk uitgezien."

Tijdens zijn toespraak haalde Trump uit naar de Democraten, de media en het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de mogelijke samenzwering met Russen tijdens de vorige presidentsverkiezingen. "Het was een onrechtmatige poging om de resultaten van de verkiezing teniet te doen."

'Ze willen ons land verwoesten'

Over zijn Democratische tegenstanders zei Trump dat zij het "land zoals we dat kennen willen verwoesten". Hij waarschuwt dat zijn Democratische uitdagers migranten uit Mexico een legale status wil geven, zodat zij kunnen stemmen om de Democraten aan de macht te helpen. "Dat gaat niet gebeuren", aldus Trump.

De voormalige zakenman had in 2017, op de dag van zijn inauguratie, al documenten ingediend voor deelname aan de presidentsverkiezingen van 2020.

Weinig tegenstand binnen Republikeinse partij

Trump won bij de vorige verkiezingen van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Hij wil in november volgend jaar opnieuw de Republikeinse partij vertegenwoordigen.

Op dit moment heeft slechts één andere politicus zich namens de Republikeinen kandidaat gesteld. Het gaat om Bill Weld, de oud-gouverneur van de staat Massachusetts. Hij noemt Trump "gevaarlijk en ongeschikt voor het presidentschap".

Mogelijk meldt John Kasich, de oud-gouverneur van Ohio, zich ook als kandidaat. Bij de verkiezingen van 2016 was hij de laatste tegenstander van Trump. Kasich trok zijn kandidatuur destijds in, omdat hij vanwege Trumps populariteit toch geen kans meer maakte.

Kasich staat bekend als een criticus van Trump. Het is nog niet zeker of hij gaat meedoen aan de verkiezingen. Vorige week vertelde hij aan CNN dat alles nog mogelijk was.