De VS is bezig met het voorbereiden van de uitzending van duizend militairen, die naar het Midden-Oosten worden gestuurd vanwege de escalerende situatie rondom Iran.

Dat heeft de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie Patrick Shanahan maandagavond laten weten. Persbureau Reuters meldde dat eerder op maandag al op basis van twee anonieme Amerikaanse functionarissen.

De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over Iran, vooral vanwege de aanval op twee olietankers van vorige week in de Golf van Oman. Washington verdenkt Teheran, maar Iran ontkent elke betrokkenheid.

Volgens Shanahan worden de extra troepen ingezet voor "defensieve doeleinden", maar wel als direct antwoord op de "agressieve houding" van Iran.

"De recente aanvallen van Iran bevestigen onze vrees dat het land doelbewust de regio wil destabiliseren", stelde de staatssecretaris van Defensie in een verklaring. "De Verenigde Staten sturen daarom extra troepen om zijn personeel en belangen in de regio te beschermen."

De Amerikaanse staatssecretaris van Defensie Patrick Shanahan. (Foto: AFP)

In totaal 2.500 Amerikaanse militairen naar Midden-Oosten

De duizend extra militairen zijn een aanvulling op de vijftienhonderd militairen die de VS al naar het Midden-Oosten heeft gestuurd.

Wanneer de duizend extra militairen worden uitgezonden, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk waar de troepen precies gestationeerd zullen worden.