De man die wordt verdacht van de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke heeft een rechts-extremistische achtergrond, zo meldt het openbaar ministerie in Duitsland maandag. Justitie maakt dit op uit antecedentenonderzoek en eerdere uitlatingen van de verdachte.

Duitse media berichtten eerder al over de mogelijke extreemrechtse achtergrond van de 45-jarige verdachte. De man werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt. Zijn arrestatie volgde op een DNA-match.

De 64-jarige Lübcke, de voorzitter van de regionale raad van Kassel, werd begin deze maand op het terras van zijn huis in Wolfhagen-Istha aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Hij stierf kort daarna.

De autoriteiten hielden eerder ook al een andere man aan voor betrokkenheid bij de dood van Lübcke, maar die kwam na te zijn verhoord weer op vrije voeten.

De CDU-politicus is afgelopen zaterdag in zijn woonplaats Wolhagen-Istha begraven. Enkele dagen eerder kwamen zo'n dertienhonderd mensen in Kassel bijeen om hem te herdenken.