De Mexicaanse grenspolitie heeft 791 illegale immigranten aangehouden en vastgezet nabij de zuidelijke grens. Onder de migranten zijn 368 kinderen die acht jaar of jonger zijn.

De migranten zijn voor onbepaalde tijd vastgezet in een detentiecentrum. Ze komen voornamelijk uit de Centraal-Amerikaanse landen Guatemala (419), Honduras (330) en El Salvador (39).

Volgens het Mexicaanse instituut voor migratie zaten de bijna achthonderd migranten in vier vrachtwagens, die in de zuidoostelijke staat Veracruz werden tegengehouden. 98 van de aangetroffen migranten zijn vijf jaar of jonger, terwijl 270 zes of zeven jaar zijn.

Naast het vastzetten van de migranten zijn zes mensen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Onder hen zouden de vier chauffeurs van de vrachtwagens zijn.

De grootschalige detentie is onderdeel van verscherpte grenscontroles. Leden van de Guarda Nacional patrouilleren de laatste maanden intensiever langs de grens in het zuiden van het land.

De Mexicaanse regering heeft onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump besloten de grens strenger te controleren. Trump dreigt importheffingen in te voeren als Mexico niet meer doet om illegale immigratie tegen te gaan.

Hoe VS grensprobleem Mexico aanpakte vóór Trump
211
Hoe VS grensprobleem Mexico aanpakte vóór Trump