De stroomstoring die er zondag toe leidde dat heel Argentinië en Uruguay zonder elektriciteit kwamen te zitten, is "deels verholpen", zei de Argentijnse president Mauricio Macri zondagavond.

Volgens hem heeft de helft van de Argentijnse huishoudens inmiddels weer stroom. Hij noemde de storing "ongeëvenaard" en beloofde een grondig onderzoek naar de oorzaak van de storing.

In Uruguay is de stroomvoorziening zondagavond in 75 procent van het land hersteld, meldde het verantwoordelijke nutsbedrijf UTE.

Ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay kampten zondag met een stroomstoring. Of de problemen daar verholpen zijn, is nog niet bekend.

Ongeveer 55 miljoen huishoudens zaten zonder elektriciteit

Door de storing zaten sinds zondagochtend 7.06 uur (lokale tijd) circa 55 miljoen huishoudens in Zuid-Amerika zonder stroom.

De storing viel samen met verkiezingen in meerdere Argentijnse staten. Daar moesten kiezers bij kaarslicht hun stem uitbrengen of de lampjes van mobiele telefoons gebruiken, volgens lokale media.

Bedrijven en hulpinstellingen moesten beroep doen op noodstroom

Bedrijven en hulpinstellingen moesten een beroep doen op noodstroom. Treinen kwamen tot stilstand, verkeerslichten vielen uit, tankstations werkten niet en in de grote steden reden geen metro's meer.

Het is niet de grootste stroomstoring aller tijden. Op 30 juli 2012 zaten in India 670 miljoen mensen - ruim 10 procent van de totale wereldbevolking - urenlang zonder stroom.