Heel Argentinië en Uruguay zitten zonder elektriciteit door een "enorme stroomstoring". Dat meldt het Argentijnse elektriciteitsbedrijf Edesur Argentina in een tweet. Argentinië en Uruguay tellen samen circa 48 miljoen inwoners.

Ook Zuid-Brazilië en verschillende steden in Chili en Paraguay zijn door de stroomstoring getroffen, volgens de Argentijnse krant Clarín.

De stroomstoring begon volgens Argentijnse media om 7.06 uur (lokale tijd). Treinen kwamen tot stilstand, verkeerslichten vielen uit en in de grote steden werkten de metro's niet.

Inwoners van delen van Argentinië zouden zondag naar de stembus gaan voor lokale verkiezingen.

Oorzaak van de enorme storing is niet duidelijk

Volgens de Argentijnse minister van Energie Gustavo Loptegui is niet duidelijk wat de massale stroomstoring heeft veroorzaakt.

Volgens hem komt de elektriciteitsvoorziening in sommige delen van het land weer op gang, maar kan dat proces een aantal uren duren.

'Ga zuinig om met drinkwater'

Bedrijven en hulpinstellingen moeten door de stroomstoring een beroep doen op noodstroom. Ook werken tankstations niet.

Agua y Saneamientos Argentinos (AySA), het Argentijnse overheidsbedrijf dat zich toelegt op het leveren van riool- en waterdiensten, laat aan Clarín weten dat het Argentijnse drinkwaterdistributiesysteem geen stroom heeft door de storing.

Het bedrijf roept de bevolking van Argentinië op om zuinig om te gaan met het drinkwater.