In Hongkong hebben zich zondag weer honderdduizenden mensen verzameld om te demonstreren tegen de omstreden uitleveringswet. De regering van Hongkong liet zaterdag weten dat de wet voorlopig wordt uitgesteld, maar die toezegging is voor de betogers niet voldoende.

Zij willen dat regeringsleider Carrie Lam aftreed. Eerder deze week bezwoer Lam dat de wet op korte termijn zou worden bekrachtigd. De demonstranten zijn vooral in het zwart gekleed en dragen witte bloemen bij zich.

Het wetsvoorstel, dat het mogelijk maakt verdachten in Hongkong uit te leveren aan China, leidde deze week tot felle protesten. Vele tienduizenden demonstranten voerden actie door wegen in Hongkong te blokkeren.

De protesten leidden tot botsingen met veiligheidsdiensten, die besloten rubberen kogels af te vuren en traangas in te zetten. Er vielen tientallen gewonden en de politie verrichtte zeker elf arrestaties.

Tegenstanders vrezen meer invloed van Peking

De regering van Hongkong stelt dat de nieuwe wet moet voorkomen dat de stad een toevluchtsoord voor criminelen wordt. Tegenstanders van de wet vrezen dat Peking meer invloed krijgt op de autonomie van Hongkong en dat de wet de positie van de stad als economisch middelpunt in Azië bedreigt.

In 1997 werd met China afgesproken dat Hongkong een hoge mate van autonomie zou behouden. In dat jaar werd de regio door het Verenigd Koninkrijk overgedragen aan Peking.