De Britse marine stuurt honderd manschappen naar de Perzische Golf om te helpen bij de bescherming van Britse schepen. De maatregel volgt op een aantal aanslagen op schepen, meldt de krant The Telegraph op gezag van anonieme bronnen.

Aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman hebben de vrees gevoed dat er meer aanslagen op commerciële schepen kunnen plaatsvinden.

Vorige maand werden vier olietankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten op de korrel genomen.

De Verenigde Staten hebben vanwege de toegenomen spanningen al marine en luchtmacht in het gebied ingezet.

VS beschuldigt Iran, die aanklacht 'ongefundeerd' noemt

De VS en Saoedi-Arabië stellen dat Iran achter de aanvallen zit. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wil Iran op deze manier de stabiliteit in de regio ontwrichten.

De Iraanse delegatie bij de Verenigde Naties heeft dit met klem ontkend en noemt de beschuldigingen van de VS "ongefundeerd".

Pompeo's Britse ambtgenoot Jeremy Hunt stelde dat de Britse regering in eerste instantie aanneemt dat de Amerikaanse conclusie klopt, maar wel zelf onderzoek wil doen.

Twee olietankers in Golf van Oman zwaar beschadigd

Donderdag werden twee olietankers in de Golf van Oman ernstig beschadigd door branden die ogenschijnlijk het gevolg waren van een aanval. Bemanningsleden moesten snel van boord worden gehaald.

Iraanse reddingsteams hebben daar vanuit de havenstad Jask aan meegewerkt, meldt de Iraanse staatsomroep. De bemanning van een getroffen tanker is met een Iraans schip ontkomen en de bemanning van de andere tanker met een Nederlands schip.