De regering van Hongkong heeft het omstreden wetsvoorstel dat het uitleveren van verdachten aan China gemakkelijker moet maken voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Carrie Lam, het hoofd van de uitvoerende macht in Hongkong, maakte dit zaterdagmiddag (lokale tijd) bekend. Begin deze week gaf Lam nog aan dat de wet gewoon zou worden aangenomen.

Het wetsvoorstel leidde deze week tot grote protesten. Tienduizenden demonstranten voerden actie door wegen in Hongkong te blokkeren.

De protesten leidden tot botsingen met veiligheidsdiensten, die besloten rubberen kogels af te vuren en traangas in te zetten. Er vielen tientallen gewonden en de politie verrichtte zeker elf arrestaties.

'Wetsvoorstel zorgde voor verdeeldheid in samenleving'

"Het wetsvoorstel heeft voor veel verdeeldheid in de samenleving veroorzaakt", zei Lam zaterdag tijdens een persconferentie. Ze zei dat ze de oproepen van de regering had gehoord om "te pauzeren en na te denken".

Ook liet zij weten dat de urgentie om de wet er dit jaar nog doorheen te krijgen "misschien niet meer bestaat". Lam zei daarbij rekening te houden met "een van de grootste belangen van Hongkong", namelijk het in standhouden van "vrede en orde".

De regering van Hongkong was van mening dat de voorgestelde uitleveringswet zou voorkomen dat de stad geen veilige haven voor criminelen zou zijn.

Tegenstanders van de wet hebben desondanks aangekondigd dat de geplande massademonstratie van zondag gewoon doorgaat.

Hongkong is semiautonome regio binnen China

Het wetsvoorstel was omstreden omdat Hongkong een speciale administratieve regio binnen China is. De meerderheid van de volksvertegenwoordiging is echter in handen van voorstanders van de Chinese regering.

In 1997 werd met China afgesproken dat Hongkong een hoge mate van autonomie zou behouden. In dat jaar werd de regio door het Verenigd Koninkrijk overgedragen aan Peking.