Vijf Sri Lankaanse verdachten van betrokkenheid bij de aanslagen op Eerste Paasdag zijn onder politiebegeleiding weer naar hun thuisland gebracht, nadat ze Saoedi-Arabië uit waren gezet.

De Sri Lankaanse politie meldt vrijdag dat dit de vijf overgebleven leiders zijn van de terroristische groep die verdacht worden van het plegen van de aanslagen op 21 april.

Autoriteiten hebben meer dan tweeduizend mensen gearresteerd in verband met de aanslagen. De meesten zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar 634 mensen zitten nog vast.

Op 21 april vonden meerdere zelfmoordaanslagen plaats in Sri Lanka. Meer dan 250 mensen, onder wie drie Nederlanders, werden gedood. Verschillende reisorganisaties haalden destijds halsoverkop toeristen naar huis.

De autoriteiten houden twee lokale islamitische groeperingen, National Thowheeth Jama'ath (NTJ) en Jamathei Milathu Ibrahim (JMI), verantwoordelijk voor de aanslagen. Zij hebben een link met de terroristische groep Islamitische Staat (IS), die de aanslagen opeiste.