De Iraanse delegatie bij de Verenigde Naties heeft met klem ontkend dat het land achter de aanval op twee olietankers in de Golf van Oman zit.

De Iraanse VN-afvaardiging noemde de beschuldiging van de Verenigde Staten aan haar adres "ongefundeerd".

"Iran ontkent categorisch dat het betrokken is bij het incident met de olietankers van 13 juni", aldus Iran in een verklaring. "De beschuldiging is ongefundeerd en wordt door ons krachtig veroordeeld."

Donderdag werden twee olietankers in de Golf van Oman ernstig beschadigd door branden die ogenschijnlijk het gevolg waren van een aanval. Bemanningsleden moesten snel van boord worden gehaald.

Iraanse reddingsteams hebben daar vanuit de havenstad Jask aan meegewerkt, meldt de Iraanse staatsomroep. De bemanning van een getroffen tanker is met een Iraans schip ontkomen en de bemanning van de andere tanker met een Nederlands schip.

VS wijst Iran aan als schuldige van aanval

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei eerder dat zijn regering Iran - dat de benodigde wapens, organisatie en expertise om een dergelijke aanval uit te voeren in huis heeft - als schuldige aanwijst op basis van de locatie van het incident.

Volgens Pompeo zijn willekeurige aanvallen van Iran onderdeel van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren.

Hij kreeg bijval vanuit Saoedi-Arabië, dat ook Iran verdenkt. Pompeo's Britse ambtgenoot Jeremy Hunt stelde dat de Britse regering in eerste instantie aanneemt dat de Amerikaanse conclusie klopt, maar wel zelf onderzoek wil doen.