De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft donderdag gezegd dat Iran achter de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman zit.

Pompeo zei dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren. Hij wil de zaak aankaarten bij de VN-Veiligheidsraad.

Donderdag zijn twee olietankers, kennelijk na een aanval, ernstig beschadigd door brand. Bemanningsleden moesten snel van boord worden gehaald.

Iraanse reddingsteams hebben daar vanuit de haven Jask aan meegewerkt, meldt de Iraanse staatsomroep. De bemanning van een getroffen tanker is met een Iraans schip ontkomen en de bemanning van de andere tanker met een Nederlands schip.

Iraanse ambtsgenoot van Pompeo noemt aanvallen verdacht

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de aanvallen "verdacht". Hij vindt vreemd dat dit tijdens het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Iran is gebeurd. Iran verdenkt de VS ervan het eigen felle anti-Iraanse beleid te rechtvaardigden door het land zwart te maken. Zo wil de regering-Trump onder meer de olie-export van Iran blokkeren.

De VS is uit het akkoord over de Iraanse nucleaire ambities gestapt dat Iran eerder met een reeks mogendheden heeft gesloten. Dit heeft geleid tot de terugkeer van Amerikaanse sancties tegen Iran.

De Iraanse president Hassan Rohani beklemtoonde dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) herhaaldelijk heeft bevestigd dat Iran zich aan de in 2015 gemaakte afspraken met de mogendheden houdt. Het is juist de VS die dat niet doet, aldus Rohani.

De Amerikaanse president Donald Trump twitterde over Iran dat hij het bezoek van Abe aan dat land en aan de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, waardeert. Maar hij stelde ook dat Washington en Teheran niet klaar zijn voor een overeenkomst.