De hoogste rechtbank in Ecuador heeft zijn goedkeuring gegeven aan het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Ecuador is na Argentinië, Brazilië en Colombia het vierde Latijns-Amerikaanse land dat het homohuwelijk toestaat. In het overwegend katholieke, conservatieve werelddeel is nog altijd veel weerstand tegen homoseksualiteit.

De hoogste rechtbank van Ecuador keurde het homohuwelijk nipt goed. De beslissing van de negen rechters was met vijf stemmen tegen vier in het voordeel voor het homohuwelijk.

"Ecuador is vandaag gelijkwaardiger en rechtvaardiger dan gisteren. Mensenrechten dienen voor iedereen te gelden, zonder discriminatie", aldus een advocate namens de stichting die jarenlang streed voor homorechten en emancipatie in het land.

Door de beslissing van de rechtbank moet de regering van Ecuador het recht van homoseksuelen om te trouwen in de wet opnemen. In de huidige grondwet van Ecuador wordt het huwelijk gedefinieerd als een verbintenis tussen een man en een vrouw, maar dat wordt nu dus aangepast.

In 2015 kregen koppels van hetzelfde geslacht in Ecuador al ruimere burgerrechten toegewezen. Ze mogen echter nog altijd geen kinderen adopteren.