De Verenigde Staten sturen duizend militairen naar Polen als preventieve maatregel tegen Russische agressie. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda in het Witte Huis.

Duda is op bezoek in Washington om over Amerikaanse militaire steun aan Polen te praten. Volgens de Poolse president heeft zijn land die steun nodig vanwege "de agressieve houding van Moskou in het verleden".

"Wederom toont Rusland zijn onvriendelijke, imperialistische gezicht", aldus Duda tijdens de gezamenlijke persconferentie. "Rusland is er voortdurend op uit om ons grondgebied in te nemen."

De duizend manschappen die Trump nu heeft beloofd, zijn echter onderdeel van een tijdelijke operatie, zo stelde de Amerikaanse president. Ze zullen waarschijnlijk overgeheveld worden van de Amerikaanse militaire basis in Duitsland.

Trump hoopt wel op 'goede relatie met Rusland'

"Ik hoop op een goede relatie tussen Polen en Rusland en ik hoop ook op een goede relatie tussen de VS en Rusland", aldus Trump. Sinds 2016 zijn er al Amerikaanse troepen in Polen aanwezig. Dat gebeurde als antwoord op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014.

Over twee weken staat er een ontmoeting tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin in Japan op het programma.