De politie in Hongkong heeft woensdag meermaals traangas en waterkanonnen ingezet tegen demonstranten die protesteren tegen de invoering van een nieuwe uitleveringswet.

Zondag gingen al honderdduizenden demonstranten in de Zuid-Aziatische bestuurlijke regio de straat op om te demonstreren. Volgens de nieuwe wet mogen verdachten aan het vasteland van China worden uitgeleverd om daar berecht te worden.

Eerdere protesten verliepen relatief rustig, maar de situatie werd woensdag chaotischer. Zo probeerden demonstranten bij overheidsgebouwen naar binnen te dringen.

Ook gooiden enkele demonstranten flessen naar de politie. De politie probeerde hierop de groepen demonstranten uiteen te drijven met onder meer traangas en waterkanonnen.

Sommige demonstranten bouwden ook barricades om het verkeer in het hart van het Aziatische financiële centrum te blokkeren. Bijna vijfduizend manschappen van de oproerpolitie zijn aanwezig.

Hongkongers blokkeren wegen bij overheidsgebouw
84
Hongkongers blokkeren wegen bij overheidsgebouw

Debat over uitleveringswet uitgesteld vanwege massale protesten

De volksvertegenwoordiging in Hongkong, de Legislative Council, zou woensdag een wetsvoorstel over uitlevering van verdachten aan China bespreken. Het debat is vanwege de massale protesten uitgesteld.

Ondanks de protesten liet Carrie Lam, het hoofd van de uitvoerende macht in Hongkong, afgelopen maandag weten dat de uitleveringswet gewoon zal worden ingevoerd.